Slim omgaan met geld [en wel nu]

Kleding kopen
Als ik winkel kijk ik nooit naar het prijskaartje aan de kleding. Ik trek de kleding uit het rek die ik leuk vind, en pas als ik het aanheb bepaal ik de het bedrag dat ik wil uitgeven voor deze nieuwe look. Is de maand iets krappen shop ik bij de kringloop.

Cash
De boodschappen gaan altijd cash. Elke maandag maak ik een weekmenu en haal ik boodschappen. Het budget is 200 EURO voor 2 personen in 1 maand, in de portemonnee kunnen we beide beoordelen hoeveel we nog over hebben en wat er op het menu gaat staan die week.

Verwen dag
Lege flessen, financiële meevaller, verjaardag of klein geld gevonden: dit geld gaat in de spaarpot. Ik had de valkuil ontvangen geld 2x uit te geven, ik dacht “Ow ik heb toch een extraatje van €50,- deze maand dus deze jas van €40,- mag ik wel kopen” en ‘s middags scroll ik door mij mailbox en zie de aanbieding van een nieuw managementboek (€20,-)”Die mag ik kopen want ik heb een extraatje ontvangen deze maand”. Zo besteed je dus 10 euro extra. Kies je spaarpot doel en pin je extraatje zo wordt je doel realiteit.

Sparen
Maak standaard een bedrag spaargeld over, je kunt dit eenmalig instellen in elke bankapp. Dus doe het nu meteen: pak je telefoon of computer en stel een bedrag van minimaal 0,50 cent in. Het gaat om de eerste stap, kun je meer missen stel het in naar tien of honderd tallen – je kunt altijd nog verhogen.

Omgeving
Omgeving is vaak de grootste beïnvloeden van gedrag. Hier kun je op internet vele artikelen over vinden. Qua geld werkte het voor mij zo. Mijn doel was mijn inkomen verdubbelen – ik plakte een briefje van €5,- op mijn plafond, ik schreef achter de 5 drie nullen en zo zag ik (onbewust) elke dag mijn doel en bleef ik tevens gefocust tijdens het allokeren van mijn inkomen en uitgaves.

Inspiratie
Volg mensen met gemeenschappelijke dromen, lees boeken van jouw helden en ga vooral doen en ervaren wat voor je werktHierbij een paar van mijn inspiratie knallers:

Warren Shutte: Ik heb Warren ontmoet tijdens de NLP International Coach opleiding in Portugal. Warren is 1 van de beste financiële adviseurs van Engeland en heeft vele prijzen gewonnen als dank voor zijn passie voor een stressvrij financieel leven. In 5 stappen heeft hij zijn werkwijze beschreven in “the moneyplan” https://warrenshute.com/the-money-plan/

Minimalism: Wat heb je echt, echt, echt nodig? Volgens deze 2 mannen kun je enorm leeg leven. In het vervolg stel ik me bij elke nieuwe aankoop de vraag: Wil ik hierin investeren? Het woord investeren geeft een zwaardere lading aan de aankoop waardoor impus aankoopjes echt uitblijven. Daarnaast geeft het mij meer voldoening bij een aankoop. Pas toen ik een aantal maanden in mijn caravan woonde heb ik afscheid kunnen nemen van overige spullen. En mijn keuken is nog steeds een grote verzamelplaats van hele noodzakelijke spullen 🙂 en mijn kast heb ik grotendeels gedoneerd aan de kringloop, ik deel mijn auto en motor, kook ik in bulk en koop duurzame producten zoals mijn nieuwste aanwinst plasticvrije bidon (www.retulp.nl)

4 urige werkweek – Timothy Ferris. Het gezegde Tijd is Geld, werd me pas echt duidelijk na het lezen van dit boek. Hoe rijk je ook bent, 1 ding kan niemand kopen en dat is tijd*. Hoe ga je dan slim om met je tijd? Het is een heerlijk boek om weg te dromen over de mogelijkheden die tijd je kan geven en de inhoud geeft daarna praktische tips om direct mee aan de slag te gaan. Voor mij is de 4 urige werkweek iets te ambitieus maar de inspiratie tot verdere automatisering, uitbesteden van taken en afbakenen van tijdsblokken heeft mijn werkweek met 30% laten afnemen.
en nog een paar boeken en sites
– Rijke pa, arme Pa – Robert Kiyosaki
– Miljonair met een gewone baan – Oeds Jan Postma
– Think and grow rich – Ned. editie door Michael Pilarzcyk
– GRIP – Rick Pastoorhttps://www.blondjesbeleggenbeter.nl/https://sochicken.nl/besparen

Gratisss
Proberen zonder investeren:

Waar blijft mijn geld?
De applicatie GRIP laat overzichtelijk al je uitgaven en inkomen zien over de maanden heen, budgetten en categorieën kun je zelf toekennen.

  • Je ziet precies hoeveel je nog mag besteden
  • Weet waar je geld blijft
  • Alle vaste lasten en abonnementen op een rij. Dit is 1 van de belangrijkste schuldoorzaken.

Een digitaal huishoudboekje is een must have voor iedereen. Er zijn meerdere apps dus kijk welke voor jou past. Grip is uitgegeven door ABNAMRO maar je kunt ook een ander bankaccount of creditcard en zelfs meerdere rekeningen koppelen.https://www.abnamro.nl/nl/prive/internet-en-mobiel/apps/grip/index.html

Hoe doet de buurman het?
Het Nibus heeft diverse rekentools om je financiën inzichtelijk te maken en te vergelijken met een financieel gezond Nederlands huishouden. Bijvoorbeeld hoeveel spaargeld heb ik nodig? Hoe ziet je pensioen eruit? Of krijg een onafhankelijk blik op jouw budgetten.https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-rekentools/

En dan de belasting #$%@&* Tsja we moeten belasting betalen in Nederland, bereken hier hoeveel je aankomend jaar mag ontvangen of gaat betalen zodat je niet voor verassingen komt te staanhttps://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/gevolgen-verandering-inkomstenbelasting/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *